gtag('config', 'G-LRCJELKW26');

Merkezi uydu sistemi kablo bağlantısı sorunları, diseqc ayarları. kanal yükleme ayarları, sinyal yok hatası nasıl düzeltilir gibi sorunların çözümünü bu yazımız da anlatmaya çalışacağız.

Daha fazla sorun, yada sorularınız varsa aşağıdaki yorum kısmından bize yazarak yardım alabilirsiniz. Telefon da teknik destek hizmetimiz yoktur.! Anlayışınız için teşekkür ederiz.

İstanbul içi teknik servis çağırmak için 0535 863 33 30 numaralı telefonu arayabilir, mesaj atabilirsiniz.


TKS Tek kablo ile uydu dağıtım sistemi


Önce Merkezi Uydu Sistemi nedir tanıyalım;

Merkezi Uydu Sistemi Nedir? Multiswitch Uydu Sistemi

Apartman ve Küçük ölçekli sitelerde en yaygın kullanılan sistem Multiswitch merkezi uydu sistemidir.

Merkezi uydu sistemi, 1- 4 adet çanak antenden alına sinyalleri Multiswitch’e aktarılarak, istenilen sayıda daireye, uydu yayını verilmesidir. Fiyat bakımından oldukça uygun olan bu sistem uzman kişiler tarafından kurulması durumunda uzun yıllar sorun çıkarmadan kullanılabilir.

1 çanaklı merkezi uydu sistemi 4 çanaklı merkezi uydu sistemi

Merkezi Uydu Sistemi Kablo Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Multiswitch çıkışına takılan anten kablosu, daire içine anten prizine yada direk olarak uydu alıcısı/televizyon anten girişine bağlanır. Kablo bağlantısı F Konnekör ile yapılmalıdır. Uydu Priz içi bağlarken aşağıda anlattığımız gibi kısa devre olmamasına dikkat edilmelidir.

Anten Kablosuna Ek Yapılır mı?

Anten kablosuna ek yapılacaksa F Konnekör ve F Ara ile yapılmalıdır. Böylece kabloda sinyal kaybı en aza düşürülür. Anten kablolarını birbirine dolama ile ek yapmanızı tavsiye etmiyoruz.

Merkezi Uydu Sistemi Kablo Kısa Devre, LNB Aşırı Yüklendi!

Merkezi uydu sisteminde veya bireysel olarak kullanılan uydu sisteminde “LNB Aşırı Yüklendi. Lütfen Cihazı Kapatın!” gibi uyarı alıyorsanız bu sorunu acil olarak düzeltmek yada cihazın elektriğini kesmek gerekir. Aksi taktirde uydu alıcısı yada televizyon zarar görebilir.

Anten kablosu ucundaki F konnektör sökülerek bağlantı kontrol edilir. Anten kablosu RG6 Koaksiyel Kablo iki iletken kısımdan oluşmaktadır. Kablo içinde bakır kısım ve şase için saçaklı olarak tabir ettiğimiz ince kılcal teller.. Bakır kısım ile saçaklı teller birbirine temas ederse, “LNB aşırı yüklendi” hatası alırız yada sinyal alamayız. Bu iki iletken kısmı ayırdıktan sonra F konnektör takılır ve sorunun düzeldiği görülür.

Merkezi Uydu Sistemi Diseqc Ayarı Nasıl Yapılır?

Anten ayarları kısmından Uydu Adı Türksat, anten bağlantı tipi Diseqc  1.0 veya 1.1, LNB 1 seçilmelidir. Yani Türksat uydusunu  Diseqc 1 – LNB1 olarak kaydetmemiz gerekir. İki çanak anten bağlantımız varsa örneğin Hotbird,  bu defa uydu ismi Hotbird Diseqc 2- LNB2 Seçilmelidir. Bu ayar, uydu alıcıları yada televizyonların menülerinde farklı ibareler ile anlatılıyor olsa bile terimler birbirine yakındır.  Türksat uydusu genellikle Diseqc 1 olarak çalışmaktadır ancak bazı istisna durumlarda diseqc 2 portuna da bağlanmış olabilir. Diseqc portunu bilmiyorsanız diseqc 1, diseqc 2 deneyerek, deneme yanılma yöntemi ile sinyali bulmayı deneyebilirsiniz.

Merkezi Uydu Sistemini Farklı Odalara Dağıtabilir miyim?

Standart Multiswitch Uydu sisteminde, tek kablo ile 1 adet uydu alıcısı yada televizyon çalışmaktadır. Bu konu oldukça fazla kafa karıştırmaktadır. Yani 1 kablo ile farklı odalara dağıtım yapmak mümkün değildir. 2. televizyon-uydu alıcısı için 2. kablo, 3. televizyon-uydu alıcısı için 3. kablo çekilmesi gerekir. Anten Kablolarının uydu santralinden televizyona kadar çekilmesi gerekir. Bazı arkadaşlar tek kablo ile 2 yada daha fazla uydu alıcısı kullanıldığını iddia etse de, uydu sisteminde teknik olarak bir kablo ikiye yada daha fazla bölünemez.

Merkezi uydu sistemi tek kablo ikiye bölünürse ne olur? 

1 anten kablosunu 5-2500 Mhz splitter ile ikiye bölüp iki farklı cihaza bağlanırsa, voltaj çakışması olacağı için her iki cihazda da kanallar düzgün çalışmayacaktır. Bir çok kanal da sinyal yok hatası olacaktır. Bu hata hem merkezi uydu sisteminde hem de bireysel uydu sisteminde aynıdır.

Ancaaak, her iki cihaz da Aynı kanalı açtığınız da iki tarafta da izlenebilir ancak bu oran %70 dir. Sinyalin kalitesine göre göstermeme olasılığı da unutulmamalıdır. Bunun yerine bir cihazı açtığınız da diğer cihazı elektrikten çekmeyi deneyebilirsiniz. Böylece tek cihaz çalışacağı için sistem daha iyi çalışacaktır. Bu şekilde de sinyal kalitesine bağlı sistemin çalışmama olasılığı unutulmamalıdır.

 

Merkezi Uydu Sistemi LNB Ayarı;

Merkezi uydu sisteminde LNB ayarı oldukça önemlidir. LNB ayarı yanlış yapılırsa, bir çok kanal göstermeyebilir yada uydu sisteminiz hiç çalışmaz. Merkezi uydu sistemin de LNB ayarı şöyle olmalıdır;

LNB Tipi = Universal

LNB Frekansı (Alt Osilatörü) =9750

LNB Frekansı (Üst Osilatörü) =10600

22 KHZ = Otomatik

LNB Gücü = Açık

LNB Voltajı = 13/18V, 14/18V

Yukarıda bahsettiğimiz LNB ayarları, genel olarak anlatılmaya çalışılmıştır. Her cihazın menüsü aynı omadığı gibi terimler farklı olabilir ancak yaklaşık olarak birbirine benzer.

 

 

Daha fazla sorun, yada sorularınız varsa aşağıdaki yorum kısmından bize yazarak yardım alabilirsiniz. Telefon da teknik destek hizmetimiz yoktur. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

İstanbul içi teknik servis çağırmak için 0535 863 33 30 numaralı telefonu arayabilir, mesaj atabilirsiniz.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Servis Çağır